استون

sttp-icon
سدیم تری پلی فسفات | STPP
ژانویه 20, 2019
اسید-سیتریک
اسید سیتریک
ژانویه 29, 2019
acetone

acetone

استون چیست

استون با فرمول ملکولی (CH3)CO جز ساده ترین کتون ها است. نام های دیگر آن دی متیل کتون، پروپانون، دی متیل کربونیل و دی متیل فرمالدهید می باشد. استون یکی از رنگبر هاست که ماده ایی فرار، بی رنگ و به شدت آتش گیر است و به طور عمده به عنوان حلال در صنعت به کار می رود. این ماده با حلال های آلی و آب در تمام نسبت ها مخلوط می شود.

 

فرمول شیمیایی CH3.CO.CH3
شماره شناسایی ترکیبهای شیمیایی 67-64-1
شماره استاندارد بین المللی ABC750
جرم حجمی ppm
وابستگی غلظت Y
p to m 2.37422
HR 2
فشار بخار 20180
حالت در دمای °C 25 L
جرم مولی (گرم در مول) 58.09
دمای ذوب(°C) -94.3
دمای جوش  (°C) 56.2

 

کاربرد استون

  • به عنوان حلال در تولید پلاستیک ها و سایر محصولات صنعتی به ویژه بطری های Nalgene از جنس پلی استایرن، پلی کربنات و برخی از انواع پلی پروپیلن استفاده می شود.
  • به در مقدار محدود در محصولات خانگی شامل محصولات آرایشی و بهداشتی و محصولات مراقبت شخصی شامل کرم ها، محصولات مراقبت از پوست و مو و نیز محصولات روشن کننده پوست موجود است که شناخته شده ترین کاربرد عمومی آن در پاک کردن لاک ناخن می باشد.
  • حلال استون در تولید مواد دارویی استفاده می شود. این ماده برای ترکیب پرکننده ها و اجزای فعال ایده آل است تا مواد دارویی به شکل قرص و مایع ارائه شود. بدون استون، فشرده کردن برخی قرص ها برای اصلاح چگالی دشوار خواهد بود و حتی ممکن است یک قرص از دیگری سفت تر شود.
  • استون در صنعت نساجی برای حذف چسب، روغن و سایر مواد نامطلوب از الیاف نساجی خام استفاده می شود. چون محلول های غلیظ استون برخی از الیاف را حل می کند، غلظت محلول استون باید به دقت تنظیم شود. به همین دلیل، برخی شرکت های نساجی همواره استون سفارشی و با ترکیب درصد خاص تهیه می کنند.
  • به عنوان حلال برای بسیاری از پاک کننده های تجهیزات الکترونیکی و یا برای همگن کردن حلال های این پاک کننده ها استفاده می شود.

استون می تواند لجن های روغنی را بشکند و موجب جاری شدن آنها شود. حلال های دیگری نیز برای این کار وجود دارد، اما استون یک حلال آلی و غیرسمی است که از این نظر به سایر حلال ها برتری دارد. این ویژگی استون برای لجن های روغنی بر پایه نفت نیز صادق است. همچنین استون می تواند مواد نفتی موجود در بنزین را رقیق کند. مطالعات نوین استفاده از استون به عنوان افزودنی سوخت را پیشنهاد داده اند. ایده این است که افزودن مقادیر اندکی از استون منجر به تبخیر بهتر بنزین و در نتیجه بهبود عملکرد سوخت می شود.

در آزمایشگاه ها نیز ظروف آزمایشگاهی پس از آب، با استون شست و شو داده می شوند.

روش تولید استون

1- اکسیداسیون مستقیم پروپن طبق روش واکر – هوخست

جالب ترین فرآیند تولید استون، فرآیند واکر هوخست است که از 1964 در مقیاس صنعتی به بهره برداری رسیده است. طبق این روش پروپن با اکسیژن هوا در مجاورت یک سیستم کاتالیستی دارای PdCl2 در فاز مایع در دمای 120-110 درجه سانتیگراد و فشار 14-10 بار به طور مستقیم به استون اکسیده می شود:

استون با گزینش پذیری 92% محصول اصلی است. به صورت جانبی مقداری پروپیون آلدهید با گزینش پذیری حدود 4-2% به دست می آید. واکنش پذیری پروپن بیش از 99% است. مشابه اکسیداسیون اتیلن به استالدهید، PdCl2 به Pd احیا شده است و از طریق سیستم ردوکس CuCl2– CuCl به پالادیم دو ظرفیتی مجدداً اکسیده می شود.

مانند فرآیند استالدهید اینجا نیز دو امکان برای اجرای فرآیند صنعتی وجود دارد:

الف- پروپن و O2 به طور همزمان با کاتالیست واکنش می دهد.
ب- به طور جداگانه واکنش کاتالیست با پروپن و سپس با O2 یا هوا انجام می گیرد.

به دلایل اقتصادی، فرآیند دو مرحله ای دارای ارجحیت است زیرا در این روند می توان از مخلوط پروپن و پروپان استفاده کرد به صورتی که در فرآیندهای تجزیه به دست می آیند. پروپان مانند گاز خنثی عمل می کند یعنی در واکنش شرکت نمی کند. استون در تقطیر دو مرحله ای از ترکیب ها با نقطه جوش پایین تر و بالاتر جدا می شود.

2- هیدروژن زدایی از ایزوپروپانول (ایزوپروپیل الکل)

در سال 1970، برای مثال در ایالات متحده امریکا، حدود 60-50% مجموع تولید استون از ماده اولیه ایزوپروپانول بود. در سطح جهانی فرآیند کیومن با محصول همراه استون در مکان اول تولید این ماده قرار گرفته است. مانند فرمالدهید و استالدهید از الکل های مربوطه، برای ایزوپروپانول نیز هیدروژن زدایی اکسایشی در دمای 600-400 درجه سانتیگراد روی کاتالیست Ag یا Cu همچنین روند هیدروژن زدایی خالص در دمای 400-300 درجه سانتیگراد روی ZnO یا در دمای 500 درجه سانتیگراد و فشار 3 بار روی کاتالیست های Cu و یا برنج (مسینگ) امکان پذیر است. روش برتر، هیدروژن زدایی است. این روش در فاز گازی، برای مثال با ZnO طبق فرآیند شرکت استاندارد اویل، با حدود 98% واکنش پذیری ایزوپروپانول و 90 درصد گزینش پذیری به استون انجام می گیرد:

 

با کاتالیست هایی مانند کرومیت مس که قدرت تراکم کنندگی نیز دارند، متیل ایزوبوتیل کتون به عنوان محصول جانبی تشکیل می شود. علاوه بر این یک اکسایش فاز مایع ایزوپروپانول وجود دارد که شرکت شل و دوپونت بیشتر برای تهیه هیدروژن پراکسید (H2O2) استفاده می کند. در این فرآیند ایزوپروپانول در دمای 140-90 درجه سانتیگراد و فشار 4-3 بار با O2 و مقدار کمی H2O2 به عنوان آغازگر در یک واکنش رادیکالی اکسیده می شود:

 

واکنش پذیری ایزوپروپانول حدود 15% و گزینش پذیری H2O2 و استون به 87% و 93% می رسد.

3- تولید همزمان استون در فرآیند فنول طبق روش هوک

کیومن یا ایزوپروپیل بنزن یکی از مهم ترین مواد حدواسط است که از دهه 1950 بر طبق فرآیند هوک در تولید فنول و استون استفاده می شود. کیومن در صنعت تنها از طریق آلکیل دار کردن بنزن با پروپن تهیه می شود. در کشورهای مهم صنعتی میزان مصرف پروپن برای تولید کیومن حدود 8-7 درصد وزنی مجموع مصرف پروپن است.

 

واکنش در فاز مایع یا گازی صورت می پذیرد. به عنوان کاتالیست، مانند اتیل دار کردن بنزن، از سیستم فریدل- کرافت یا ترکیب هایی که پروتون می دهند استفاده می شود. شرایط واکنش برای آلکیل دار کردن با پروپن به طور عام ملایم تر است تا با اتیلن زیرا پروپن آسان تر پروتون دار می شود.
در فرآیند فاز مایع از H2SO4 یا AlCl3 در دمای 40-35 درجه سانتیگراد، برای مثال طبق فرآیند گلوک- مونسانتو یا طبق فرآیند هولس با HF در دمای 70-50 درجه سانتیگراد با فشار حدود 7 بار استفاده می شود. برای مثال طبق فرآیند UOP، با HF2, H3PO4/SiO2 به عنوان شتاب دهنده در دمای 250 -200 درجه سانتیگراد و فشار 40-20 بار با مخلوط پروپان- پروپن انجام می گیرد. مخلوط گاز باید دارای تنها مقدار کمی اتیلن یا سایر الفین ها باشد، زیرا آن ها نیز می توانند در آلکیل دار کردن شرکت کنند. پروپان و سایر ترکیب های اشباع مزاحم واکنش نیستند زیرا بدون تغییر باقی می مانند. به دلایل زیر باید در حین واکنش بخار آب، روی کاتالیست عبور داده شود:

1- گرمای واکنش از طریق آب جذب و کنترل می شود.
2- اسید فسفریک از طریق تشکیل هیدرات بهتر بر روی حامل ثابت شود.

علاوه بر آن، اغلب از بنزن بیشتری استفاده می شود تا پروپیل دار شدن بیشتر کیومن به صورت کمتری انجام پذیرد. گزینش پذیری نسبت C6H6 و C3H6 به ترتیب 97-96% و 92-91% می رسد. به عنوان محصول های جانبی، بیشتر دی و تری ایزوپروپیل همچنین پروپیل بنزن تشکیل می شود. کیومن از طریق تقطیر تا درجه خلوص بیش از 99/5% به دست می آید. بهینه سازی فرآیند با کمک آلکیل دار کردن انتقالی برای مثال طبق فرآیند مونسانتو- لوماس انجام می گیرد تا محصول های دارای آلکیل بیشتر برای افزایش بازده کیومن مورد استفاده قرار گیرند.

بیشتر فرآیندها امروزه طبق روند UOP انجام می گیرد. در سال 1991، حدود 90% تولید جهانی کیومن بر این اساس انجام می گرفت. تکامل در فرآیندهای جدید مربوط به استفاده از کاتالیست های زئولیت، برای مثال توسط ABB لوماس کرست- نورا کم است. ارجحیت این سیستم غیر خورنده بودن آن است. علاوه بر آن، تقریباً بازده واکنش به نزدیک 100 درصد می رسد و به این صورت به ظرفیت تاسیسات افزوده می شود. از کیومن تقریباً تنها برای تهیه فنول طبق فرآیند هوک استفاده می شود. از محصول آلکیل دار شده بنزن که دارای کیومن است همچنین برای بهینه کردن عدد اکتان بنزین استفاده می شود.

 

استون کمهو

استون کمهو کره یکی از با کیفیت ترین استون های موجود در بازار می باشد. این شرکت عضو گروه پتروشیمی Kumho است. Kumho P & B، که با نام اختصاری KPB شناخته می شود، متخصص تولید و توزیع فنول، استون، BPA (Bisphenol-A)، MIBK (متیل ایزوبوتیل کتون) و رزین های اپوکسی است که مواد شیمیایی مورد نیاز در زمینه های مختلف صنعتی مانند تولید برق و الکترونیک، داروسازی و رنگ هستند.

این شرکت به عنوان یک رهبر جدید در بازار جهانی شیمیایی ظاهر شده است و بر اساس مشارکت خود با تولید کنندگان شیمیایی در سراسر جهان، KPB همچنان به گسترش فنآوریهای جدید در تولید و توزیع ادامه می دهد و اکنون به عنوان یک رهبر جدید در بازار جهانی شیمیایی ظاهر می شود.

استون کمهو

مشخصات استون کمهو

160 Packing Units, kg
99.7 Min Purity, wt%
5 Max Color, PT/Co
0.3 Max Water contant, wt%
0.790 ~ 0.793 Specific gravity 20/20 °C
Complete Water miscibility
1.0 Max. invl. 56.1 °C Distillation range, °C
0.002 Max Acidity as acetic acid, wt%
150 Min permanganate time, minutes
0.001 Max non-volatile matter, g/100 ml

 

فروش استون

صدرا شیمی تامین کننده استون کمهو، ساسول و سایر برندها با بهترین قیمت می باشد. جهت مشاوره و استعلام قیمت استون با کارشناسان فروش تماس حاصل بفرمایید.

مشاوره و استعلام قیمت

تلفن دفتر:

031-91005750

تلفن همراه:

09127309439
5/5 - (1 امتیاز)